Skip to main content

Geboortedans

Geboortedans is een combinatie van dans, yoga en meditatie met de nadruk op mindfulness technieken. Het bewustzijn is in het hier en nu, je bent je bewust van het lichaam, de ademhaling en de informatie die de zintuigen je geven. Je leert op verschillende manieren contact te maken met je kindje. Geboortedans bied je in alle rust te genieten van je zwangerschap.

Zwangerschapsdans
De dansen zijn voornamelijk gebaseerd op de oriëntaalse dans (buikdans) maar ook Afrikaanse en Jamaicaanse dans, stijldansen en hiphop en R&B zijn in de lessen verwerkt. Mijn achtergrond als Orientaalse danseres (student, performer en docent), de training tot Dancing for Birth instructor en natuurlijk mijn eigen zwangerschappen hebben mij geholpen een dansprogramma speciaal voor zwangeren te ontwikkelen, specifiek op de zwangerschapsduur afgestemd en op jouw wensen, mogelijkheden en behoeften.

Als basis voor de dansen staat de oriëntaalse dans: beter bekend als buikdansen. Dit is dé vrouwendans. Een oeroude manier van bewegen dat is ontwikkeld door en voor vrouwen om de zwangerschap en bevalling te vergemakkelijken en bespoedigen (en dus niet om mannen mee te 'bekoren'). De houdingen en bewegingen versoepelen en versterken het lichaam terwijl het samen dansen ontspanning brengt en een gevoel van saamhorigheid opwekt. De oriëntaalse dans bij uitstek geschikt voor vrouwen en in het bijzonder zwangeren. Lees hier meer over de voordelen!

Begeleiding
Een zwangerschap is een bijzondere tijd. Je leeft in een symbiose met je kindje leeft. Zo dicht bij elkaar ben je alleen dan! Iedere vrouw ervaart een zwangerschap anders. Of het nu de eerste, of je derde zwangerschap is. Hoe je op dit moment in het leven staat, wat er speelt in je omgeving en de invloed van het kindje dat nu in je buik zit zijn factoren die allemaal invloed op hebben op waar jij op dit moment behoefte aan hebt. Het is een periode waarin je jezelf tegen komt, in positieve en negatieve zin. Het is heel mooi om zwanger te zijn, maar er komen soms ook lichamelijke of mentale kwaaltjes bij kijken. Hoe ga je daarmee om? Er kunnen vragen opkomen over hoe dat straks moet als er (nog) een kindje bij komt in het gezin. Hoe zal een oudere broer of zus reageren? Of: wat wil je straks aan je kindje meegeven - of juist niet? Er zijn bijvoorbeeld moeders die graag afstemmen op het kindje in de buik, en moeders die ontspanning zoeken zodat minder tegen de bevalling op hoeft worden gekeken. Er zijn moeders die fysiek in vorm willen blijven en moeders met een partner die graag zo betrokken mogelijk bij de zwangerschap en bevalling willen zijn. De 9 maanden zwangerschap waarin het lichaam van je kindje zich ontwikkeld, daarin ontwikkel jij je als moeder je evengoed in (opnieuw) moeder worden. Een bevalling is niet alleen de geboorte van een kind, maar ook van een moeder.

Geboorteboek
Geen vrouw is hetzelfde, geen kindje in de buik is hetzelfde en ook geen papa in spé. Maar de invloed van je zintuigen, jouw unieke wijze van de wereld om je heen en binnen in jezelf te duiden, is altijd voor iedereen de poort naar de werkelijkheid. Deze informatie bepaalt of je je fijn, veilig en gekoesterd voelt. Of je blij bent of verdrietig, wat je van de zwangerschap meekrijgt en of en hóe je contact maakt met het kindje in je buik. Om je daar bewust van te zijn geeft je inzicht en controle over je reactie op bijvoorbeeld een zwangerschap, bevalling of ontroostbare baby. Met het ontwikkelen van het Geboorteboek ben ik diep op deze materie ingegaan. Jij leert met het maken ervan niet alleen de theorie over je zintuigen maar ga je er ook ermee aan de slag!

Eigenlijk is het niet echt teveel gevraagd om deze bijzondere periode van de zwangerschap met aandacht en liefde te omarmen. Het is de start van een nieuw leven! En dat leven weet al in de baarmoeder dat het geliefd wordt. Met Geboortedans coaching bied ik aandacht aan. Voor jou, voor je kindje. Zodat jij je kindje, en jezelf als moeder, de beste start mogelijk kunt geven. Of je nu één workshop volgt, of dat je het fijn vindt om langere tijd bewust met je zwangerschap bezig te zijn: ik pas het aanbod aan op jouw situatie zodat je díe kennis en ervaring ontvangt waar jij wat mee kunt. Voel je vrij om bij Geboortedans dat te vragen wat je zoekt: zwangerschapsdans, coaching of het maken van het Geboorteboek. Samen vinden we jouw manier om contact te maken met je kindje, deze zwangerschap en de voorbereiding op bevalling en ouderschap.

De voordelen

Met Geboortedans:

 • maak je contact met je kindje
 • leer je bewegingen die de zwangerschap en bevalling makkelijker maken
 • ervaar je meer rust en plezier tijdens je zwangerschap

Dansen tijdens de zwangerschap en bevalling heeft vele voordelen. Met Geboortedans blijf je in beweging en dit helpt je jouw lichaam soepel te houden. We besteden gericht aandacht aan je lichaam bewust aanvoelen: waar zit stijfheid, verkramping of spanning? De speciaal ontwikkelde bewegingen voor zwangeren, afgestemd op het trimester van je zwangerschap en jouw lichaam, geeft je de mogelijkheid hier zelf iets aan te doen. Hierdoor word je sterker en soepeler, ervaar je minder pijn en ervaar je meer ontspanning. Tijdens de zwangerschap én bevalling.

Fysieke gezondheidsvoordelen van dansen zijn dat het:

 • je uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbetert
 • botten en spieren versterkt zonder de gewrichten te belasten
 • je lichaam in vorm houdt
 • je houding en evenwichtsgevoel verbeteren
 • verbetert cholesterolwaarden

Door te dansen, ook tijdens de zwangerschap, heb je minder kans op het ontwikkelen van artritis (ontsteking van de gewrichten), omdat beweging de gewrichten soepel houdt. Ook krijg je minder snel last van een hoge bloeddruk, hartfalen, botontkalking en diabetis. Omdat fysiek bewegen stress en spanning vermindert en mentaal opbeurend werkt, is ook de kans op het ontwikkelen van depressie en angst  (voor bijvoorbeeld de bevalling) minder groot.

  Naast fysieke voordelen als bewegen tijdens de zwangerschap, zijn er dus ook mentale voordelen waar je van kunt profiteren. Dansen tijdens de zwangerschap en bevalling zorgt voor:

  • minder stress en spanningen, omdat dansen de bloeddruk en adrenaline niveau verlaagt
  • meer oxytocine (en dat wil je tijdens de bevalling!). Hierdoor voel je je prettiger en komt de bevalling sneller op gang
  • meer vertrouwen in je lichaam en een goede verloop van de bevalling
  • een gevoel van zelfvertrouwen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker een band kunt opbouwen met je kindje
  • het soepel en flexibel houden van je lichaam waardoor je bekken makkelijker opent tijdens de bevalling

  Tijdens je bevalling kan je lichaam bepaalde bewegingen willen maken om het geboorteproces te vergemakkelijken. Heupcirkels, achtjes, schudden; het hoort er allemaal bij. Deze bewegingen maken tijdens je bevalling helpt jou om je kindje zo makkelijk en snel mogelijk geboren te laten worden. Omdat je beweegt verandert de vorm van het bekken continue. Dit zorgt ervoor dat het geboortekanaal telkens in de meest optimale positie is voor jouw kindje om doorheen te manouvreren. Het helpt je kindje om eerst de inwendige, en daarna de uitwendige spildraai te maken. Jullie werken samen tijdens de bevalling en ook jouw kindje zoekt zijn weg om geboren te worden! Door te dansen en bewegen help jij jouw kindje zijn weg naar buiten te vinden, naar jouw armen, om geboren te worden in deze wereld.

  Geboortedans volgen tijdens de zwangerschap heeft als grote voordeel dat je de bewegingen, die een vrouwenlichaam van nature gaat maken tijdens de bevalling, je nu al eigen maakt. Hierdoor herken je straks de bewegingen, hoef je er niet meer bij na te denken wat je lichaam eigenlijk van je vraagt om te doen of hoe je deze bewegingen maakt. Ook zul je minder schroom voelen óm te dansen tijdens je bevallingen, omdat je gewend bent om het te doen. De bewegingen gaan je van nature af, als een echte oermoeder die haar kind baart!

  En bovendien: dansen is ook gewoon heel leuk om te doen!

  Hoe gaan we dat doen?

  Om een beeld te krijgen van hoe we nu al deze fysieke en mentale gezondheidsvoordelen kunnen bewerkstelligen is hier een voorbeeld van een Geboortedansles:

   

  SongDansbewegingDoel: fysiekDoel: mentaal
  Ye Yo - Erikah BaduKlein en groot heup wiegen; Longen Openen.Warming up. Longen openen.
  Krachtopbouw: bovenbenen, onderrug, rechte en schuine buikspieren.
  Flexibiliteit: ruggengraat, heupen, borstkas.
  Baby ruimte geven.

  Bewust bewegen en ademen. Ontspannen. blik naar binnen richten.

  Ah Wah - Oum

  Bil knijpen; heupcirkel; 8-tje; schoudershimmy.Longen openen.
  Krachtopbouw: bil-, buik- en rugspieren.
  Flexibiliteit: schouderspieren, borstkas en heupen.
  Baby ruimte geven en roteren.
  Evenwicht & balans.

  Action - Terror Fabulous

  Jamaica; bovenbenen trainen; Baby/birth; 1-2-3.

  Krachtopbouw: bekkenbodemspieren, beenspieren, buik- en rugspieren.
  Flexibiliteit: heupen, schuine buikspieren, rugspieren.
  Baby ruimte geven en roteren.

   

  Evenwicht & balans. Vrolijk makend.

  Push It - Salt 'n Peppa

  Hiphop; heupcirkel; Baby/birth.Krachtopbouw: armen, schouders, bovenbenen, buik- en rugspieren.
  Flexibiliteit: heupen.
  Baby ruimte geven en roteren.

  Conditietraining. Activeren.

  Child and Mother - Nina Lee

  Armen; kruisstap.Flexibiliteit: ruggengraat, heupen.
  Baby ruimte geven.

  Blik naar binnen richten; saamhorigheidsgevoel stimuleren.

   

  Kosten

  • Zwangerschapsdans
   duur: 1 uur
   kosten: 15 euro
    
  • Coaching
   duur: 1,5 uur
   kosten: proefles 15 euro. Hebben we een klik, vind je het leuk en ga je door? Dan zijn de kosten 25 euro per bijeenkomst.
    
  • Geboorteboek
   cursus
   duur: 6 lessen, 1 uur per les
   kosten: 15 euro per les inclusief Geboorteboek

   aansluitend coaching
   duur:15 min. per bijeenkomst
   kosten: 30 euro inclusief Geboorteboek

   online cursus: 50 euro (ivm materiaal- en verzendkosten)

  P.S. overleg over de kosten is altijd mogelijk als je persoonlijke situatie hierom vraagt.
  P.P.S. exclusief reiskostenvergoeding