Skip to main content

Geboortedans

“Een zwangerschap is het ontvangen van een kindje en de geboorte van een moeder. Mijn wens is dat vrouwen bewust van hun zwangerschap genieten, zich verbonden voelen met hun kindje en op een ontspannen en zelfverzekerde wijze moeder worden.” - Margé

Zwanger zijn is een allesomvattende ervaring. Er gebeurt van alles in je lijf en je hoofd nu een nieuw mensje wordt gevormd. Je bereidt je voor op de komst van je kindje. Je vraagt je vast af: wie is dit kindje en hoe zal ons leven er straks uitzien? Hoop, verwachtingen, onzekerheden en ook zwangerschapskwaaltjes en hoe je omgeving reageert op je zwangerschap hebben allemaal effect op hoe jij de zwangerschap ervaart en straks het ouderschap ingaat. Hoe krijg je daar grip op? En hoe blijf je ontspannen en genieten van de zwangerschap?

Door met de wijsheid van het lichaam te werken, de boodschap die in de signalen die het lijf geeft bewust te ervaren maak je contact met je baby en bereid je goed voor op de bevalling. Met de zwangerschapscursus Geboortedans bereid je je goed voor, zowel fysiek als mentaal. Iedere sessie is helemaal gericht op jou, met liefdevolle aandacht, rust en plezier.

 

Wat gaan we doen?
 • mindfulness: korte yoga, meditatie
 • dans: eenvoudige en effectieve choreografieen op orientaalse of moderne muziek
 • kunstzinnige verdieping: tekenen

Zie hier een voorbeeld van de lesopbouw

Omdat we met z'n tweeën zijn is ruimte voor het behandelen van een voor jou relevant thema zoals:

 • ademhaling: technieken voor tijdens de bevalling
 • meditatie: ontspannen
 • visualisatie: je aandacht richten met verbeelding
 • zintuigen: je veilig voelen
 • dansen tijdens de bevalling: bevalhoudingen
 • rebozo massage: geef je over aan de geleide bewegingen van de masseur in een veilige, beschermde geweven doek

 

Mindfulness

Geboortedans werkt met de wijsheid van het lichaam. Zo kom je uit je hoofd en in het hier-en- nu: hoe gaat het eigenlijk met je? We gebruiken de zintuigen horen, zien, voelen, proeven of ruiken in de sessie om contact te maken met jezelf en je kindje. De les is zo ontworpen dat je de aandacht rustig naar binnen kunt leiden: eerst door spieren te voelen tijdens de yoga, vervolgens het richten van de aandacht tijdens de meditatie op een zintuig. Als we gaan dansen kun je dan goed gaan aanvoelen welke bewegingen fijn voor je zijn op dit moment. Deze kennis helpt je om tijdens de bevalling de houdingen aan te nemen die je kindje makkelijker en sneller ter wereld kunnen helpen. Het maken van een tekening aan het einde van sessie klinkt misschien vreemd maar het blijkt erg goed te werken om dat wat je hebt ervaren te laten beklijven. Ook als je geen ervaring hebt met tekenen helpt dit jou om echt bewust te worden van wat er in je speelt. Als beeldend therapeut kan ik jou goed begeleiden in het beeldend werken.

Dans

De choreografieën zijn ontwikkeld op basis van oriëntaalse dans (buikdansen). De oeroude dansvorm is ontwikkelt door vrouwen om fit te blijven tijdens de zwangerschap, en de bevalling zo makkelijk mogelijk te doen laten verlopen. De dansen zijn afgestemd op het trimester van je zwangerschap en jouw mogelijkheden. De focus ligt op het aanvoelen van je lijf, meer dan op de techniek. Orientaalse dans is een heerlijk, vrouw-eigen manier van bewegen. Je leert op een fijne manier bewegingen die je helpen om tijdens de zwangerschap sterk en flexibel te blijven. Dezelfde bewegingen kun je gebruiken tijdens je bevalling. Je voelt je lichaam dan beter aan en het helpt je de baby de verschillende inwendige en uitwendige draaiingen te maken. Het laten meewerken van de zwaartekracht tijdens je bevalling helpt bij het indalen en bespoedigd de bevalling. Tijdens de les leer je allerlei manieren om dit te doen. Bewegen tijdens de bevalling zorgt voor minder pijnbeleving, mede omdat je het gevoel behoudt in controle te zijn. Ook is er minder kans op complicaties.

Wil je meer lezen over de voordelen van dansen tijdens zwangerschap en bevalling? Lees mij artikel.

Lichaamsgericht kunstzinnig werken

Tekenen is een activiteit die het hoofd tot rust brengt en de innerlijke beleving een beeld geeft. Hier kun je naar kijken, het laat je zien wat het is dat je bezig houdt en maakt het makkelijker om daar woorden aan te geven.
In korte tijd zet je met lijnen, vormen en kleuren een sfeer op papier. Bij de liefde voor je kindje kan bijvoorbeeld rood passen, of juist wel paars. De manier waarop je dit op papier zet en waar zegt jou iets over jezelf. Met woorden schrijf je dit op, en daar kunnen we het over hebben als je dat fijn vindt.

Deze methode is ontwikkeld voor mensen met trauma, spanning, angst (zie o.m. Bessel van der Kolk, Traumasporen / Mark Wollynn, Het is niet met jou begonnen) maar uit ervaring blijkt dat het geschikt is voor iedereen die bewust wil worden van wat haar bezig houdt. Daarom zet ik dit in als begeleiding, coaching en therapie.

Inbegrepen bij de cursus
 • reader
  Uitgebreide reader met informatie over dansen tijdens de zwangerschap en bevalling, welke bewegingen we doen en waarvoor ze goed zijn. Ook de danshouding, choreografieën en wat de vader kan doen tijdens de bevalling staat erin, en alle informatie die we tijdens de themalessen hebben behandeld. Tevens de informatie over de zintuigen.
 • opnamen van de meditaties
  Als je meditaties fijn vindt om te doen dan krijg je de opnamens, door mij ingesproken toegestuurd
 • cd
  De muziek waarop we dansen krijg je op cd of in een andere vorm als je dat prefereert
 • verslag
  Een prachtig vormgegeven verslag van jouw zwangerschapscursus! Voor jou om terug lezen wat we hebben gedaan en misschien voor in je babyboek.

Creatieve cursus

In deze cursus krijg je een reader vol informatie over de zintuigen: van jezelf én van je kindje. In de reader zijn bij ieder zintuig ervaringsopdrachten om te doen. Door je ervaringen te tekenen, een art-journal te maken, foto's en collega maken, maak je eigen zwangerschapsboek Het werkboek is bij de (online) cursus inbegrepen zit. Je krijgt bij ieder zintuig praktische handvatten om contact te maken met je kindje. Zo leren jullie elkaar al kennen tijdens de zwangerschap! Het is een sterke start samen voor de bevalling en geboorte.

Met deze praktische (online) zwangerschapscursus kun je direct:

 • ontspannen
 • een omgeving creeëren waarin je je veilig en verbonden voelt met jezelf en je kindje
 • contact maken met je kindje
 • genieten van je zwangerschap

Kijken, horen, voelen, ruiken en proeven. Als mens vertelt je lichaam waar je staat in de wereld. Dat heeft een direct effect op hoe je je voelt, waar je over nadenkt en de dingen die wel of niet onderneemt nu. Je lichaam laat ook zien hoe jij je voelt. Bijvoorbeeld: ben je bang, dan maak je je klein. Ben je verliefd, dan merken mensen op dat je straalt!

Hoe jij als moeder omgaat met de informatie die je zintuigen geven vormt de blauwdruk voor hoe je kindje straks in het leven zal staan. Je leert hem of haar nu al hoe de wereld er buiten de buik uitziet. Deze zwangerschapscursus leert je een fijne en veilige omgeving voor jezelf en je kindje te maken. Je gaat je ontspannen en zelfverzekerd de bevalling tegemoet zien.

De creatieve online zwangerschapscursus biedt:

 • Reader
  • Informatie over de zintuigen
   • ontwikkeling van de zintuigen van je baby'tje in de buik
   • je eigen zintuigen
   • de wisselwerking: wat merkt je kindje van jouw ervaringen?
  • Praktische manieren om contact te maken met je kindje
  • Informatie en opdrachten over hoe jouw zintuigen werken, met
   • Creatieve opdrachten
   • Zelfhypnose oefeningen
   • Ademhalingstechnieken
 • Persoonlijke (online) begeleiding

Alle ervaringen die je opdoet tijdens de zwangerschapscursus bundel je in jouw eigen unieke zwangerschapsboek. Met teksten, tekeningen en foto's leg je vast hoe jij je zwangerschap ervaart. Heerlijk om aan te werken tijdens je zwangerschap en een prachtig aandenken voor later!

Workshops

Interactieve lezing: Mama & Trauma

Wat gebeurt er in je hoofd en lijf tijdens een traumatische ervaring, en wat zijn de effecten op lange termijn? Denk hierbij aan de veel voorkomende en vaak onbewuste triggers, Hoe je je voelt, de keuzes die je maakt en je gedrag worden dan beinvloed op een manier die je misschien helemaal niet zo fijn vindt en niet zo goed kunt plaatsen. Of je hebt lichamelijke ongemakken die moeilijk te plaatsen zijn. Deze workshop is oor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of een kindje (op)voeden. Er wordt uitgebreid ingegaan op de invloed van trauma op je kindje, en wat je eraan kunt doen om uit de cyclus van trauma te komen zodat deze niet wordt doorgegeven. We gaan ook samen creatief aan de slag met een verbindende tekening voor moeder en kind.

Duur: 2 uur. Data: zaterdag 15 april / 13 mei / 24 juni 2023. Tijd: 10:30 - 12:30 uur. Kosten: 15 euro. Klik hier voor aanmelden

 

Zwangerschapsdans

De workshop Zwangerschapsdans is een leuke workshop waarbij we lekker gaan ontspannen, dansen en waarbij je even heerlijk met je aandacht bij je kindje bent. Er worden mindfulness handvatten aangeboden die je kunnen helpen bij het ontspannen tijdens de bevalling. Tijdens de les wordt nadruk gelegd op houding, ademhaling, lichaamssignalen duiden, bewegingen die de bevalling kunnen voorspoedigen en vergemakkelijken. De choreografieën zijn eenvoudig en speciaal ontwikkeld voor de zwangere. Het sluit aan bij het trimester van jouw zwangerschap.

Tip: ook leuk als babyshower!

We beginnen met ontspannende yoga, een ontspannende meditatie en het oefenen we de juiste danshouding en balansoefeningen. Vervolgens gaan we dansen op moderne (pop)muziek en doen: warming up, krachtopbouw, flexibiliteit, conditietraining en een cooling down. We ronden af met een dans gericht op het contact maken met je kindje. We maken hier een bijzonder moment van. We eindigen met een kringgesprek waarin waarin er ruimte is voor het delen van ervaringen en het bespreken van onderwerpen als de voorbereiding op de bevalling, omgaan met zwangerschapskwaaltjes, de partner betrekken bij de zwangerschap en bevalling etc. En dit alles onder het genot van een heerlijk kopje thee en eigen gemaakte koekjes!

Duur: 2 uur. Kosten: 15 euro. Datum: in overleg. Klik hier voor aanmelden